luni, martie 18, 2024
Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
luni, martie 18, 2024
luni, martie 18, 2024

DECLARAŢIE DE PRESĂ: Recuperarea teritoriilor româneşti din Ucraina sunt o premiză a păcii, nu a războiului

by S.O.S. România
1,5K Vizualizări

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă le transmite celor care au interpretat în mod eronat Propunerea legislativă pentru denunţarea Tratatului cu Ucraina și recuperarea teritoriilor românești din Ucraina, depusă pe 20 martie 2023, la Senat, drept un preambul al războiului, că este o apărătoare activă a păcii, fiind senatorul care a inițiat memoriul ”Neutralitatea României. Pacea de la București” pe 6 martie 2022, la câteva zile după declanșarea conflictului din Ucraina, fiind primul parlamentar din lume care a inițiat un astfel de demers.

Prin acest memoriu, susținut și de alți patru colegi parlamentari, senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a spus un ”nu răspicat implicării României într-un război care nu ne aparține”, și a făcut un apel, în declarația politică din 9 martie 2022, către întreaga conducere a țării, către partidele politice, către întreaga societate pentru neimplicarea României în acest război. ”Poziția României față de aceste ostilități militare trebuie să fie exprimatä în mod solidar de către întreaga clasă politică, într-un singur cuvânt: neutralitate”, a mai spus senatoarea cu această ocazie.

De asemenea, în aceeași declarație, senatoarea a cerut conducerii României să înceteze acordarea oricărui tip de ajutor militar cu armament, cu echipament militar sau prin oferirea teritoriului național pentru tranzitarea unor încărcături care ar fi utilizate în scopuri militare sau acordarea permisiunii de survolare a spațiului aerian român de către orice alt stat sau organizație din care facem sau nu parte, care ar implica România într-un război care nu îi aparține.

Senatoarea chiar a cerut tuturor partidelor politice, liderilor de opinie și instituțiilor media să înceteze propaganda de război, care aduce prejudicii directe intereselor siguranței naționale a României.

Ca o dovadă suplimentară a implicării pentru pace, senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a cerut ca România să-și reconsidere de urgență poziția belicoasă, de susținere militară a Ucrainei, și să-și declare echidistanța deplină față de părțile aflate în conflict, afirmând că singura susținere a României este de ordin umanitar și subliniind că  România se confruntă cu un val enorm de refugiați din Ucraina, are obligația să acorde azil celor care fug de urgiile războiului.

Tot pentru a susține pacea, senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a organizat un miting pe data de 8 martie 2022 la care poporul român și-a exprimat refuzul de a intra în acest război.

Demersurile pentru pace ale senatoarei nu au încetat nici o clipă, ea trimițând solicitări în acest sens ambasadelor statelor NATO și țărilor implicate în conflict.

De asemenea, pe 1 noiembrie 2022, senatoarea a inițiat un Memoriu pentru Pace asumat și de alți trei deputați, care a fost trimis către președintele României, premierul țării, ministrul Apărării Naționale, miniștrilor MAE și MAI, directorilor SRI și SIE.

Așadar, Propunerea legislativă pentru denunţarea Tratatului cu Ucraina și recuperarea teritoriilor românești din Ucraina nu poate fi confundată sau interpretată sub nici o formă ca un demers pentru război.

Dar pacea nu poate să aibă ca fundament asimilarea etnică forțată a minorității românești, ceea ce constituie practica statului ucrainean, și nu doar față de minoritatea română, ci și față de celelalte minorități etnice (Ungaria reclamă același tratament injust al Kievului față de minoritatea maghiară).

          ”Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale. În schimb, la Sighetul Marmației există un liceu cu predare în limba ucraineană. Remarcăm lipsa principiului reciprocității, principiu aplicabil în dreptul internațional (principiu al relațiilor internaționale, consacrat în acorduri, în tratate și în convenții de asistență juridică, în temeiul căruia statul beneficiar al tratamentului aplicat de partenerul său se obligă să-i asigure acestuia un tratament identic sau echivalent); astfel etnicii români din Ucraina nu au reprezentant în Parlamentul de la Kiev, în timp ce ucrainenii din țara noastră au reprezentant în Parlamentul României”, a arătat senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă în Expunerea de motive a propunerii legislative amintite.

Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă a amintit în Expunerea de motive și de adoptarea Legii minorităților naționale de către Rada Supremă a Ucrainei, fără consultarea României, care ”se înscrie în normalitatea sfidătoare a Ucrainei în ceea ce privește România, având în vedere sprijinul nelimitat și necondiționat pe care îl are din partea Bruxelles-ului și Washington-ului”. ”Având în vedere disprețul și batjocura statului ucrainean față de statul român si cetățenii de etnie română ce trăiesc în teritoriile ocupate vremelnic, exprimat prin adoptarea Legii minorităților naționale în anul 2022, reiterăm solicitarea de a ni se înapoia teritoriile deținute pe nedrept de către Ucraina, împreună cu cetățenii de etnie română: Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”, mai spune senatoarea în Expunerea sa de motive.

Senator Partidul S.O.S. România

Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

Descarca declaratia

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate