duminică, aprilie 28, 2024
Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
duminică, aprilie 28, 2024
duminică, aprilie 28, 2024

Drepturile persoanelor cu dizabilități călcate în picioare de statul român

by S.O.S. România
518 Vizualizări

Drepturile persoanelor cu dizabilități sunt definite de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD) și, asemenea majorității statelor lumii, România s-a angajat să respecte aceste drepturi semnând CDPD. În România se află 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, fiind luate în calcul persoanele de 16 și peste 16 ani. Dintre aceste persoane 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.

Din punct de vedere al statutului de salariat, din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16-66 ani doar 47.466 persoane au statut de salariat.

România se afla sub media europeană în privința procentului de cheltuieli adresate persoanelor cu dizabilități, conform celor mai recente date Eurostat. În practică, datele înseamnă indemnizații de handicap infime, lipsa persoanelor specializate care să le îngrijească la domiciliu și programe insuficiente care să le pună în valoare abilitățile.

În 2018, țările membre UE au cheltuit peste 286 de miliarde de euro pentru beneficii acordate persoanelor cu dizabilități, reprezentând 7,6% din totalul cheltuielilor de protecție socială. România a alocat aproape 1,9 miliarde de euro, adică 6,20% din totalul cheltuielilor de protecție socială. Indemnizația medie pentru o persoană cu handicap grav este de 419 lei la nivelul lunii februarie 2024. Beneficiile care se calculează în raport cu Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează odată cu creșterea acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din 2023 la 1 martie 2024.

Rata inflației pentru 2023 este de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se majorează, din martie, de la 598 de lei la 660 de lei. Pentru persoanele încadrate cu ”handicap grav”, cuantumul total crește de la 599 de lei la 662 de lei; Pentru persoanele încadrate cu ”handicap accentuat”, cuantumul total crește de la 449 de lei la 496 de lei; Pentru persoanele cu dizabilități încadrate în gradul „handicap mediu”, bugetul complementar crește de la 72 la 80 de lei.

Cu privire la persoanele cu handicap locomotor, țin să menționez că nici măcar Parlamentul României nu are rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Deci ce pretenții mai poți să ai de la celelalte instituții publice sau private? Când aveți de gând să vă ocupați și de acest segment de populație? Nu sunt și ei români? Sau nu votează și nu vă interesează?

Cum este posibil ca primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, să le comunice însoțitorilor că sunt prea mulți și n-are bani de creșterea indemnizațiilor lor? Cum este posibil ca aceste sume să fie atât de mici? Cât vă mai bateți joc de acești oameni bătuți de soartă, care își plătesc singuri transportul, operațiile, intervențiile medicale de orice fel, care nu au baze de tratament asigurate? Unde sunt investițiile pentru  centrele de tratament pentru aceste persoane? 

Vă solicit să îmi comunicați care este motivul pentru care nu se respectă Ordinul NP-051-normativ-privind-acesibilizarea-spatiului-urban din 2013, privind adaptarea imobilelor la nivelul nevoilor persoanelor cu handicap? Ce demersuri ați făcut pentru asta? 

Care este motivul pentru care nu există semaforizare adaptată persoanelor cu dizabilități de vedere? Dar trotuare adaptate acestora?

Care sunt centrele de tratament la nivelul întregii țări, special destinate persoanelor cu dizabilități? Solicit lista completă și serviciile gratuite asigurate, precum sumele de transport alocate pentru persoanele cu dizabilități, astfel încât să beneficieze de transport gratuit.

Care este motivul pentru care nu acordați sume mai mari de bani acestor persoane și așa bătute de soartă? Credeți că se poate trăi cu 2000 de lei pe lună, alocate pentru 2 persoane? 

Vă solicit să îmi comunicați care este motivul pentru care nu măriți indemnizațiile de handicap și cum este posibil să oferiți 82 de lei pentru handicap mediu? Este efectiv condamnare la moarte.

Vă solicit să îmi comunicați toate demersurile efectuate pentru implementarea legislației aferente persoanelor cu dizabilități, defalcat pe fiecare județ în parte și calendarul acestora, precum și diligențele pentru mărirea indemnizațiilor de handicap, decontarea tratamentelor, intervențiilor chirurgicale etc!  

Interpelare în Senatul României

Senator Av. Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

Președintele Partidului S.O.S. România

11.04.2024

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate