joi, aprilie 11, 2024
Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
joi, aprilie 11, 2024
joi, aprilie 11, 2024

Repatrierea cetățenilor români din Israel și Palestina

by S.O.S. România
173 Vizualizări

În Israel și Palestina se aud de peste 10 zile sirenele, bombardamentele sunt la ordinea zilei, 4000 de morți, organizațiile teroriste atacă și omoară civili și știm cu toții periculozitatea Hamas, iar Ministerul Afacerilor Externe din România spune că nu plătește repatrierea românilor din Israel pentru că spațiul aerian este deschis.

Purtătorul de cuvânt MAE, Radu Filip, a menționat: „Spațiul aerian al Israelului este deschis. Adică se pot procura bilete de pe site-ul companiilor care operează curse către București sau alte destinații din Europa sau către alte destinații safe și nu este vorba de evacuări. Vorbim de evacuări în momentul în care nu există posibilități de transport”.

Românii care încă mai sunt în Israel și au nevoie de sprijinul statului pentru repatriere trebuie să se adreseze Ambasadei României de la Tel Aviv. Datele lor de contact vor fi înregistrate și, în momentul în care există zboruri la care statul român a făcut rezervări, vor fi anunțați.

Secția consulară a României în Israel a postat, pe pagina oficială de Facebook, un anunț privind repatrierea:

”Autoritățile române facilitează la acest moment repatrierea, în funcție de cerere, prin curse comerciale suplimentare, contra-cost. Vă recomandăm să urmăriți în mod constant cursele disponibile spre România (chiar și spre alt oraș decât destinația inițială sau cu escală) și să încercați achiziționarea de bilete pentru cursele disponibile. În cazul în care vă aflați într-o situație de urgență (cursa aeriană în ziua curentă a fost anulată, nu aveți cazare, aveți probleme de sănătate, familii cu copii mici), vă rugăm să transmiteți un mesaj pe whatsapp doar la următoarele numere de urgență : +972545643279 sau +97254 3998038 cu următoarele informații grupate într-un SINGUR MESAJ:

– Numele complet

– Locația în care vă aflați

– Date de contact

– Detalii privind situația în care vă aflați (ce bilete aveți, curse anulate, posibilitate de deplasare pe cont propriu spre aeroportul Ben Gurion)

ATENȚIE: Dacă faceți parte dintr-un grup (pelerini, prin agenție de turism, organizat pe cont propriu), rugăm UN SINGUR MESAJ din partea coordonatorului pentru toți membrii grupului.

Dacă aveți cumpărate bilete pentru următoarele zile și dispuneți de cazare, vă rugăm să așteptați comunicările din partea companiei aeriene unde aveți bilete privind statusul zborurilor.

IMPORTANT! Cetățenii cu dublă cetățenie româno-israeliană sau cetățenii români rezidenți în Israel, sunt rugați să contacteze Ambasada doar în caz de forță majoră, până la alte informații. Vor avea prioritate cetățenii români turiști cu curse anulate în ziua curentă și care nu mai dispun de cazare.”

Având în vedere că nu toate persoanele au facebook și nici nu sunt obligate să se uite pe facebook să vadă anunțurile unor instituții, iar la prețul internetului în Israel nici nu îți vine să deschizi datele mobile, este evident de ce mulți români nu au aflat de acest anunț. Este obligația statului român să se ocupe de cetățenii săi, mai ales în astfel de situații critice și să emită anunțuri pe toate căile de comunicare. Mă întreb retoric de ce nu au dat anunțuri pe posturile radio, tv etc. Pentru că nu vă pasă de nici un român, acesta este adevărul. În timp ce alte state au plătit repatrierea cetățenilor lor, noi ne batem joc de românii noștri. Tipic de 33 de ani.

În timp ce românii noștri își plătesc singuri biletul, România plătește repatrierea ucrainenilor, ca o sfidare inacceptabilă față de români. Chiar nu vă este rușine? Ia plecați voi din România și duceți-vă în Ucraina să vă plătească ucrainenii salariile și furtișagurile, să vă voteze cetățenii ucraineni. Ați comis un act de trădare față de România și români. Aveți obligația fiecare ministru să puneți bani din propriile buzunare pentru a acoperi banii plătiți pentru repatrierea ucrainenilor, nu suntem noi obligați să plătim din taxele și impozitele noastre mizeriile și aranjamentele voastre. Pentru români nu aveți bani, ne împovărați cu taxe și impozite, ne măriți tva ul și plătiți repatrierea ucrainenilor, ăia de umblă cu mașini de zeci de mii de euro și ne sfidează și ne amenință? Demisia, domnilor și doamnă!

Cine a permis acest act de trădare națională? Solicit să îmi puneți imediat la dispoziție persoana sau instituția care a propus și cine a decis acest act mizerabil. Și nu îmi spuneți mie că UE a cerut asta pentru 3000 de ucraineni și că banii sunt de la instituțiile UE! Și noi cotizăm la UE. Cum este posibil să nu cereți bani la UE pentru repatrierea românilor, care sunt mult mai puțini și cer cu disperare ajutor, dar vă implicați să repatriați cetățenii unui stat care își bate joc de etnia română, îi omoară la propriu, le interzice limba, religia, le închide școlile și bisericile? Sunteți deplorabili.

În 2011, autoritățile române au scos din Libia, țară în care izbucnise războiul, iar situația se degrada rapid, peste 700 de oameni – români și de alte naționalități. A fost nevoie de mai mult zboruri – ele au fost făcute cu avioane militare, pentru că pentru zborurile civile accesul era imposibil, pe cheltuiala statului român.

Trei ani mai târziu, în 2014, când Israelul a avut o acțiune militară în Fâșia Gaza – între 14 iulie și 4 august- peste 150 de români au fost aduși acasă, cu trei transporturi militare, pe cheltuiala statului român.

„Cheltuielile ocazionate de această acţiune de repatriere au fost acoperite, integral, din fondul special al MAE, destinat gestionării crizelor consulare”, scrie într-un raport MAE în care sunt menționate aceste misiuni. – http://mae.gov.ro/sites/default/files/file/brosura_ccc_final.pdf

Principalul atribut al Ministerului Afacerilor Externe în domeniul consular precizat în Regulamentul Consular îl reprezintă asigurarea asistenţei şi protecţiei cetăţenilor români aflaţi în afara graniţelor ţării noastre.

Centrul Consular de Crize al MAE poate solicita ajutorul celorlalte ministere, Guvernului, pentru a putea interveni în aceste situații. Dacă fondurile din Celula de Criză s-au terminat, MAE trebuie să solicite Guvernului acordarea de ajutor din Fondul pentru situații de urgență. Care este motivul pentru care nu ați făcut acest lucru?

Pentru ucraineni ne-am împrumutat pe zeci de ani, iar pentru proprii noștri cetățeni nu suntem în stare să plătim 350 de euro de persoană pentru a-i repatria, pentru câteva sute, în schimb am ajutat milioane de ucraineni? Ajutăm nu știu câte țări, acordați ajutoare Ucrainei, o înarmați, îi dați energie gratis, îi repatriați, iar pentru câteva sute de cetățeni români nu sunteți în stare să plătiți repatrierea? Chiar nu aveți pic de respect față de români și puneți România în situația de a se face de râs la nivel internațional?

În afara de cazurile excepționale, cum ar fi astfel de evacuări din zone de război în care spațiul aerian e închis, au mai existat și alte situații în care statul român a organizat transportul românilor înapoi acasă, plătit din bugetul de situații de urgență.

În septembrie 2022, BlueAir, companie aeriană din România (care a intrat în insolvență în martie 2023), a anulat zeci de zboruri și mii de români au rămas pe aeroporturile din întreaga lume. O decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din 7 septembrie 2022, a decis repatrierea cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor către România operate de compania aeriană BlueAir și care solicită în mod expres sprijinul autorităților române.

Hotărârea CNSU a fost urmată de o hotărâre a Guvernului, care a alocat fondurile necesare pentru ca Tarom, compania națională, să poată face zborurile de repatriere.

Într-un răspuns pentru Mediafax, Guvernul a estimat că, în cazul Blue Air, s-au repatriat cu ajutorul statului peste 1000 de români, iar suma totală alocată pentru zborurile Tarom a fost de 5 milioane de lei. – https://romania.europalibera.org/a/repatreiere-israel-romania-nu-plateste-transportul/32632561.htm

Vă învederez că în situația actuală din Israel, alte țări și-au adus cetățenii acasă, pe spezele statului:

–         Bulgaria – la sosirea primului transport pe aeroport cetățenii bulgari repatriați au fost așteptați de conducerea Parlamentului, iar în avion a fost și ministrul Transporturilor

–         Spania – a trimis avioane militare pentru peste 500 de cetățeni spanioli

–         Portugalia – aproximativ 200 de persoane evacuate cu avioanele forțelor aeriene portugheze

          Republica Moldova nu și-a ajutat moldovenii, care cer ajutor pentru că un zbor a ajuns să coste 700 de euro, iar aceștia sunt săraci și nu au cum să plătească aceste sume. Probabil că tot dvs i-ați învățat pe moldoveni să își bată joc de cetățenii lor. Având în vedere că sunt frații noștri, de ce nu ajutați și românii de aici și de dincolo de Prut să îi repatriem pe fondurile de situații de urgență? Trebuie să ne luăm cetățenia ucraineană ca să ne ajutați? Nu mai bine plecați voi toți din România și ne lăsați pe noi, cei cărora ne pasă, să ne ajutăm românii?

                   Radu Filip a mai adăugat că în ceea ce privește situația din Israel, până în prezent, datorită celor 27 de curse operate de TAROM, dar și de alte companii aeriene, au fost evacuați 2.162 de români, care au solicitat autorităților sprijin în vedea revenirii în țară. 2 români au decedat în Israel și dvs afirmați că nu este o situație de urgență pentru care să alocați fonduri? Chiar nu aveți decență?

                    Vă solicit de urgență să alocați fonduri pentru repatrierea cetățenilor români și de ce nu, și românii din Republica Moldova, că suntem unul și același popor, să îi despăgubiți pe românii care s-au întors pe spezele lor și să le înapoiați sumele plătite, când de fapt, aceasta este obligația statului român. Oare de câți români mai este nevoie să moară, ca să acționați în interesul românilor?

          Vă solicit să îmi comunicați care este motivul pentru care nu ați alocat fonduri pentru a repatria românii din Israel și Fâșia Gaza?

           Peste 350 de români sunt țintuiți în Fâșia Gaza. Ați luat legătura cu Organizații și organisme internaționale, cu ONU, cu orice instituție, v-ați consultat cu Ministerul Apărării Naționale pentru a găsi o soluție la evacuarea românilor noștri?

          Vă solicit să îmi comunicați de urgență demersurile interne și externe făcute pentru salvarea românilor de acolo și repatrierea acestora.

           Care este motivul pentru care CNSU nu a alocat bani și nu a intervenit? Dl. Raed Arafat dorește să avem victime? Oare dânsul nu ar trebui să intervină sau are oarecare probleme, pe care le intuim?

              Vă solicit de urgență să interveniți până nu mor și mai mulți români. Solicit răspuns la toate problemele ridicate.

Interpelare în Senatul României

Senator Av. Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

Președintele Partidului S.O.S. România

19.10.2023

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate