Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
miercuri, mai 29, 2024

AUSTRIA PIERDE JUDECATA: POTRIVIT HOTĂRÂRII CURȚII EUROPENE DE JUSTIȚIE, SE DATOREAZĂ MILIOANE

by S.O.S. România
1,9K Vizualizări

Guvernul turcoaz-albastru a fost avertizat de mulți experți, acum este oficial: indexarea prestațiilor familiale și a diverselor scutiri fiscale încalcă legislația UE.

Din 2019, Austria a ajustat alocația familială pentru părinții care lucrează în Austria, dar ai căror copii locuiesc în alte țări UE, la nivelul salariului din țara de reședință a copiilor.

Ca urmare, Erich Mocanu si organizatia AEBS.org ce se lupta pentru drepturile romanilor din strainatate, a depus pe data de 6. Septembrie 2018 o petiție Comisiei Europene contra Statul Austriac.

Erich Mocanu de la AEBS.org si Piet Van Nuffel Comisar European

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis acum că acest mecanism de indexare constituie o discriminare indirectă, nejustificată, bazată pe naționalitatea lucrătorilor migranți.

MILIOANE DE RĂSCUMPĂRĂRI

Pentru Austria, aceasta înseamnă că diferența de sume pentru familiile care au primit mai puțin decât familiile din Austria va trebui cel mai probabil să fie rambursată retroactiv începând cu 2019.

Cât de mult contează asta? Potrivit Ministerului Afacerilor Familiei, indexarea a economisit Austria cu 62 de milioane în 2019, 104 milioane în 2020 și 141 milioane în 2021 (comparativ cu 2018, adică înainte de indexare). În total, aceasta se ridică la peste 300 de milioane de euro. Cheltuielile reduse se spune că ar fi beneficiat de fondul familiei.

Motivul economiilor: mult mai mulți copii ai părinților care lucrează în Austria trăiesc în țări cu niveluri salariale mai mici decât în ​​țări cu niveluri salariale mai mari.

În cifre exacte: Conform unei anchete parlamentare din 2021, din cei 125.300 de copii afectați, doar 68 au avut mai mulți copii în Elveția, doisprezece în Suedia, trei în Norvegia, trei în Danemarca și unul în Luxemburg decât în ​​Austria.

Spre comparație: 9.986 de copii sunt afectați în Ungaria și 3.480 de copii în Slovenia.

Ministrul Familiei Susanne Raab (ÖVP) a anunțat joi că hotărârea Curții Europene de Justiție va fi bineînțeles recunoscută. „Secția de specialitate responsabilă va examina acum hotărârea în detaliu și va întreprinde demersurile necesare pentru a o pune în aplicare.” O propunere legislativă de rambursare a sumelor diferenței va fi transmisă în cel mai scurt timp Parlamentului.

IMPLEMENTARE IMEDIATĂ

Încă nu este clar ce înseamnă hotărârea pentru acele familii care au primit mai mult decât familiile cu copii din Austria. Potrivit Ministerului Afacerilor Familiei, acest lucru va fi acum examinat în cursul elaborării propunerii de lege.

Austria trebuie acum să pună în aplicare imediat hotărârea. În cazul în care Comisia consideră că statul membru nu a respectat hotărârea, poate face din nou recurs și poate solicita sancțiuni financiare.

În așteptarea deciziei CEJ, Ministerul Afacerilor Familiei a prevăzut deja 220 de milioane de euro pentru eventuale plăți suplimentare, după cum se reiese dintr-o anchetă parlamentară din luna mai.

De altfel, deși Raab nu a făcut parte din guvernul albastru-turcoaz, ea este încă o susținătoare a indexării. Ea „continuă să creadă că ajustarea prestațiilor familiale pentru copiii care locuiesc în străinătate la condițiile de viață de acolo ar fi doar echitabilă. CEJ a decis acum diferit și asta trebuie acceptat”, a spus ea în declarația sa.

„Sumele plătite în 2020 au fost în jur de 47,9 milioane de euro pentru alocație familială și credit fiscal pentru copii. În 2021 s-au cheltuit în jur de 46,3 milioane euro pentru alocația familială și credit fiscal pentru copii. Pe lângă aceste sume, există o plată diferențială plus taxa pentru copii. Acestea s-au ridicat la 139 în 2020, 7 milioane euro și 88 milioane euro în 2021. În total, asta înseamnă 187,6 milioane euro în sume plătite în 2020 și 134,3 milioane euro în 2021”, calculează Marie Hasdenteufel, economist la Institutul Momentum . 

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate