Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
joi, iunie 13, 2024

Partidul S.O.S. România este solidar cu fermierii români și solicită adoptarea imediată de măsuri ferme pentru remedierea deficiențelor din sectorul agricol și agro-alimentar

by S.O.S. România
2,2K Vizualizări

În contextul acțiunilor de protest susținute în ultimele zile, la nivel national, de către fermierii români, în acord cu principalele organizații și federații reprezentative din sectorul agricol, Partidul S.O.S. România susține în totalitate aceste demersuri și solicită aplicarea imediată a unor măsuri concrete axate pe:

1. Corelarea nivelului subvențiilor acordate pentru agricultorii/fermierii români cu media subvențiilor din Uniunea Europeană, deoarece, subventiile primite de către fermierii români/hectar/tip de cultură, sunt de trei ori mai mici decât subventiile acordate în Ungaria sau Slovenia și de două ori mai mici decât cele acordate în Bulgaria sau Austria, din acest considerent produsele românești nu pot fi livrate pe piețele internaționale la prețuri competitive, fiind practicată o concurență neloială, producătorii români fiind total defavorizați în raport cu producătorii din celelalte state comunitare.

2. Adoptarea unor soluții viabile și rapide pentru creditarea agricultorilor/fermierilor români, prin linii de credite bancare cu garanții guvernamentale, linii de creditare derulate prin instituțiile bancare cu acționariat statul român, respectiv CEC Bank și Exim Bank.

3. Reorganizarea inspecției tehnice periodice solicitate pentru utilajele agricole și asigurarea înregistrării utilajelor agricole pe bază de factură de proveniență, fără a se solicita în continuare obligativitatea înmatriculării cu ITP, deoarece utilajele agricole au un alt regim de utilizare comparativ cu autoturismele.

4. Introducerea și aplicarea unei legislații antidumping, prin care să se evite comercializarea de produse Agricole, care nu acoperă costurile, astfel încât agricultorii/fermierii români să fie protejați de concurența neloială realizată de către producătorii din Ucraina.

5. Pentru viitor, orice act normativ și orice reglementare legală în domeniul agriculturii și industriei alimentare, care tind să schimbe cadrul legislativ și regulile cu care sunt obișnuiți agrigultorii/fermierii, să fie realizate strict pe bază de consultări transparente și să intre în vigoare doar la minim un an de la finalizarea consultărilor, pentru ca agricultorii/fermierii români să dispună de timp suficient pentru reorganizarea activităților.

6. Reglementarea, de urgență, a cadrului normativ specific pentru regimul de pășunat și pentru administrarea pășunilor.

7. Reanalizarea legislației care reglementează arenda, prin consultări cu agricultorii/fermierii români, astfel încat să se elimine prevederile legale actuale, care sunt contradictorii cu prevederi din Codul Civil.

8. Respectarea strictă a termenelor pentru plata subvențiilor, conform criteriilor de acordare, și, implicit, evitarea întârzierilor la plată, deoarece aceste intârzieri ridică probleme majore pentru asigurarea lichidităților necesare derulării activităților agricole.

9. Operaționalizarea imediată a programelor de finanțare prin fonduri comunitare pentru domeniul agricol și agroalimentar. Deschiderea rapidă a sesiunilor de depunere a proiectelor de finanțare, aplicarea unor condiții și cerințe care să asigure un acces larg la aceste finanțări, reducerea perioadelor de evaluare și de contractare.

Toate aceste măsuri sunt rezultatul unor consultări realizate cu agricultorii/fermierii români și aplicarea lor ar avea un impact pozitiv semnificativ în contextul actual parcurs de către agricultura din România.

De asemenea, în cadrul Programului de Guvernare S.O.S. România sunt prevăzute și alte măsuri concrete de dezvoltare a sectoului agricol și agro-alimentar, astfel încât aplicarea acestui program va avea efecte pozitive imediate și în aceste domenii de activitate extrem de importante pentru România.

AVOCAT SENATOR DIANA IOVANOVICI ȘOȘOACĂ

Preşedintele Partidului S.O.S. România,

Și

Preşedintele Departamentului pentru Coordonarea Programului de Guvernare

Partidul S.O.S. România,

Senior Expert Strategii Economice Ec. Ing. Victor Cațavei

Data: 15.01.2024

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate