joi, aprilie 11, 2024
Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
joi, aprilie 11, 2024
joi, aprilie 11, 2024

Ce se ascunde în spatele victoriei din cazul Roşia Montană

by S.O.S. România
2,8K Vizualizări

Câştigarea procesului împotriva Gabriel Resources este o victorie pentru România doar dacă în spatele acestei decizii nu se ascund negocieri păguboase pentru ţara noastră. Vă reamintesc că un caz similar a fost şi victoria României în procesul împotriva Ucrainei privind platoul continental din jurul Insulei Şerpilor: după ce euforia victoriei s-a stins, am aflat că drepturile de exploatare a resursele din jurul Insulei Şerpilor fuseseră deja cedate unei companii străine dinainte de pronunţarea deciziei, astfel că nu România a câştigat, ci compania respectivă.

Victoria în cazul Roşia Montană ridică semne de întrebare similare. Faptul că România nu mai trebuie să plătească despăgubiri reprezintă, fără îndoială, o veste extraordinară şi care trebuie să ne bucure, cu condiţia ca în spatele acestei victorii puterea din România să nu fi făcut tranzacţii dezavantajoase. Ideea lansării unui referendum pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană indică faptul că, la fel ca în cazul resurselor din Marea Neagră, cineva se pregătea să aibă acces la aceste resurse, şi nu statul român, ci tot companiile străine. În plus, ceea ce nimeni nu spune, este faptul că, pe lângă aur, la Roşia Montană se găsesc metale rare mai preţioase chiar decât aurul. Bătălia pentru acele resurse nu este doar pentru aur, ci mai ales pentru metalele rare a căror valoare este incomensurabilă în situaţia actuală.

Victoria în cazul Roşia Montană mai indică faptul că România a devenit foarte importantă pentru Washington şi Bruxelles care vor să îşi asigure aici o ţară obedientă pentru planurile lor, oferindu-le în acest sens un colac de salvare PSD-ului şi PNL-ului care s-au prăbuşit în sondaje. Poziția geostrategică a României în condițiile războiului din Ucraina este inestimabilă, dar acest lucru trebuie folosit pentru binele României, nu pentru a arunca țara în aventuri periculoase și în conflict!

Cât despre ”eroii” care se laudă acum că au ”salvat” România, aceștia fac parte din aceleași partide care au provocat situația de la Roșia Montană, așa încât laudele lor sunt neavenite: tot guvernele PSD și PNL cu aliații lor au aruncat România în acest dezastru și în procesul cu Gabriel Resources!

Așadar, marea victorie a PSD și PNL este repararea propriilor lor greșeli, dar nu se știe cu ce costuri. Ce trebuie să dea în schimb România pentru această victorie? Cine a pus ochii pe resursele de la Roșia Montană și a aranjat apele ca Gabriel Resources să fie scoasă din joc pentru ca să lase locul altor exploatatori? De ce nu se vorbește de metalele rare de la Roșia Montantă, ca să știm adevărata valoarea a zăcămintelor de acolo?

În România ne-am obișnuit ca fiecare ”victorie” să fie plătită însutit la masa negocierilor și nu în avantajul nostru. Anunțul prealabil intenționat al pierderii procesului din partea oficialilor români i-a făcut oricum pe cei de la Gabriel Resources să câștige foarte mulți bani pe bursă. Astfel, acţiunile Gabriel Resources au crescut cu 40 la sută în urma anunţurilor disperate ale autorităţilor române că procesul va fi pierdut, ceea ce arată un plan prin care firma canadiană a fost ajutată să facă miliarde de euro de pe urma acestui proces chiar dacă îl pierde!

Pe de altă parte, Gabriel Resources a anunţat că are de gând să conteste decizia ICSID prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID, ceea ce arată că România nu a scăpat definitiv de probleme. Se ridică şi întrebarea de ce România a acceptat prin contract ca eventualele dispute să fie judecate de International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) al Băncii Mondiale, de la Washington, o curte arbitrară despre care se ştie că are tendinţa să judece în avantajul companiilor şi în detrimentul statelor?

Ce va plăti România pentru câștigarea acestui proces se va vedea doar în perioada următoare, după ce efuziunea promovată public se va stinge. Numai atunci vom afla cât ne costă, de fapt, acest dezastru început de partidele care conduc România de 34 de ani! Deocamdată nimeni din România nu a fost tras la răspundere conform legii pentru pericolul în care a fost aruncat statul român prin contractul cu Gabriel Resources, ceea ce arată complicități la cel mai înalt nivel în cazul Roșia Montană!

Senator Av. Diana Iovanovici-Șoșoacă

Președintele Partidului S.O.S. România

9.03.2024

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate