Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
sâmbătă, iunie 22, 2024

Diana IOVANOVICI-ȘOȘOACĂ a sesizat Parlamentul European și Comisia Europeană cu privire la încălcarea, de către Ucraina, a drepturilor fundamentale ale românilor din țara vecină

by S.O.S. România
1,5K Vizualizări

Președintele S.O.S. România, senatorul Diana IOVANOVICI-ȘOȘOACĂ a transmis scrisori Parlamentului European și Comisiei Europene, sesizându-le încălcarea grosolană, de către Ucraina, a libertății religioase și a altor drepturi fundamentale ale etnicilor români de acolo.
Președintele S.O.S. România cere forurilor eurropene anularea statutului de candidat al Ucrainei la UE până când își va adapta legislația și va respecta drepturile minorităților etnice, va permite învățământul în limba maternă și va acorda libertate religioasă deplină.
Documentul înaintat Parlamentului European și Comisiei Europene:
”Ucraina încalcă grav libertatea religioasă și drepturile minorităților etnice și nu îndeplinește condițiile minime de aderare la Uniunea Europeană
Vă atrag atenţia asupra unei situaţii inacceptabile care are loc în Ucraina, stat care este sprijinit cu banii ţărilor UE, inclusiv cu banii României. În Ucraina, preoţii români sunt arestaţi de forţele de ordine ucrainene, iar credincioşilor ortodocşi de etnie română li se interzic slujbele în limba română şi li se închid bisericile.
Chiar miercuri, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare ale Ucrainei la UE, după ce a primit anul trecut statutul de țară candidată.
A doua zi, pe 9 noiembrie, mănăstirea ortodoxă de la Bănceni, Cernăuţi, ce adăposteşte şi îngrijeşte peste 300 de copii săraci, a fost înconjurată şi atacată de către trupele înarmate ale statului ucrainean care au încercat să-i dea afară din mănăstire. Călugărul Mihail Jar, cetăţean român, alături de alţi călugări, şi ei români, au protestat împotriva regimului totalitar instaurat de Volodimir Zelenski, care îi supune de ani de zile la epurare etnică şi religioasă, inclusiv prin atacuri violente, aceştia fiind bătuţi şi arestaţi sistematic. Este de notorietatea internaţională cazul ÎPS Mitropolitul Longhin de la Cernăuţi care este trimis în judecată, hărţuit, ameninţat, încătuşat pentru că îşi manifestă credinţa religioasă, foloseşte limba română la slujbele religioase şi refuză să renunţe la ortodoxie.
Cum se poate demara un asemenea proces de aderare la UE în condiţiile în care Ucraina nu respectă drepturi elementare ale minorităţilor şi atacă în mod oficial libertatea religioasă, interzicând slujbele religioase în limba română şi prigonind preoţii şi credincioşii români din Ucraina?

Veți construi o Uniune Europeană specială pentru Ucraina, unde poate fi interzisă religia, iar slujitorii Bisericii pot fi arestați și condamnați la închisoare pentru credința lor? O Uniune Europeană aparte, în care minoritățile să fie interzise, iar vorbirea propriei limbi să devină infracțiune?

În Articolul 22 al CARTEI DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE este precizat, cu privire la Diversitatea culturală, religioasă și lingvistică, faptul că ”Uniunea respectă diversitatea culturală, religioasă și lingvistică”. Unde respectă Ucraina aceste drepturi și în ce temei i-ați acordat statutul de candidat și recomandați începerea negocierilor de aderare la UE?

Vă solicit, de aceea, ca Parlamentul European să ia act de încălcarea, de către Ucraina, a drepturilor omului, şi să ceară anularea statutului de candidat al Ucrainei la UE până când își va adapta legislația și va respecta drepturile minorităților etnice, va permite învățământul în limba maternă și va acorda libertate religioasă deplină.

În caz contrar, românii nu vor accepta aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar eu, în calitate de senator al României, precum și partidul S.O.S. România pe care îl conduc, ne vom împotrivi acestui demers prin toate mijloacele legale, instituționale și parlamentare.”

Președintele S.O.S. România,
Senator Av. Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

10.11.2023

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate