joi, aprilie 11, 2024
Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
joi, aprilie 11, 2024
joi, aprilie 11, 2024

Poligonul militar de la Tăuț și Târnova (Arad), supus extinderii prin afectarea proprietăților localnicilor

by S.O.S. România
458 Vizualizări

Din datele primite, poligonul de la Tăuț, care are acum 1.216 hectare, ar urma să ajungă la peste 2.600 de hectare de teren doar în UAT Tăuţ. Se mai ia teren şi de la Târnova şi poligonul ar urma să aibă 4.400 de hectare, extinderea fiind cu peste 3000 de ha.

Sunt două comune afectate, vor fi expropriaţi localnici, persoane fizice şi juridice, dar şi primăriile, de terenuri agricole, păşuni, fond forestier şi livezi. Oamenii se opun pentru că şi-ar pierde activităţile agricole sau economice pe care le au, dar şi unitățile administrative, întrucât ar afecta perspectivele de dezvoltare economică şi bugetul local, prin necolectarea unor taxe şi impozite.

În plus, ar fi afectată și suprafaţa fondului forestier, practic composesoratul Dud ar dispărea complet. Chiar şi vecinătatea cu acest poligon implică unele restricţii, întrucât se restricționează și limitează unele activități.

Localnicii se opun categoric, având în vedere faptul că ar pierde teren arabil, pășuni, păduri, fânețe, și mai mult, ar fi anulate activitățile de creștere a animalelor, activitate din care se întrețin majoritatea acestor oameni.

Din datele culese din teren, se intenționează ca despăgubirea să se facă la infima valoare de 1 leu/mp.

Practic, dacă se va realiza asta, satul Dud rămâne fără pământ, pădure sau pășune, chiar locuințe și ferme.

De câteva luni încoace reprezentanții forțelor armate fac măsurători – asta însemnând că totul este calculat și pus la punct de mai mult timp, fără abateri de la scop, militărește.

Este însă foarte important că – susțin oamenii – unii or să rămână fără case, locașuri și, din ce am înțeles, chiar investiții făcute în zonă, deoarece Armata va lua totul. Inclusiv un drum județean este străbătut de viitorul poligon.

După ani de zile de judecată cu familia Colțeu, pentru satul Nadăș, locuitorii comunei au parte acum de un alt „război”, însă cu profesioniști antrenați în poligoane.

Este foarte interesant cum și la poligonul de la Cincu se întâmplă aceeași extindere, dintr-o dată, iar în Iași și Botoșani, reprezentanți ai NATO și ai Ambasadei SUA fac vizite unor spitale și inspectează starea și capacitatea acestora.

Ce pregătiți, stimați domni? Ce aveți de gând să faceți cu România? Cum vă permiteți să distrugeți viețile oamenilor, pentru că așa vi se comandă din afara granițelor țării? Aveți de gând să atacați pe cineva? Cum puteți să vă bateți joc de acești oameni, din ale căror taxe sunteți plătiți și în slujba cărora sunteți? Ce vreți să provocați? O revoltă a oamenilor?

Există vreo decizie a CSAT pentru aceste planuri? Pentru ce nu se dezvoltă astfel de poligoane în alte țări și tot timpul România este supusă distrugerii și afectării vieții oamenilor?

Câți soldați sunt cazați la poligonul din Tăuț și din ce țări provin?

Care este motivul pentru care se dorește extinderea poligonului și exproprierea proprietarilor de terenuri, mai ales cu infima sumă de 1 leu/mp?

Cine a comandat această extindere?

Sunt de acord primăriile, Consiliul Județean și Prefectura cu aceste acțiuni? Care sunt pozițiile acestora și dacă au fost făcute consultări publice cu localnicii? Solicit să mi le comunicați.

Care este poziția localnicilor?

Cum a fost și este afectată viața oamenilor de lângă poligon?

Cum sunt ajutați localnicii, ca urmare a acceptării acestui poligon lângă ei, ceea ce afectează grav viața acestora din toate punctele de vedere?

Ce venituri obțin primăriile ca urmare a funcționării poligonului de la Tăuț? Ce taxe suplimentare încasează primăriile ca urmare a existenței acestui poligon?

Vă solicit să îmi comunicați actele de evaluare ale terenurilor care urmează să fie expropriate, precum și orice acte cu privire la extinderea poligonului.

Întrebare adresată:

Domnului Nicolae-Ionel Ciucă

Prim-ministrul României

Domnului Attila-Zoltán CSEKE

          Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației

          Domnului Angel Tîlvăr

          Ministerul Apărării Naționale

          Reprezentanților administrației locale

8.06.2023

Senator Av. Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

Președintele Partidului S.O.S. România

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate