joi, aprilie 11, 2024
Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
joi, aprilie 11, 2024
joi, aprilie 11, 2024

Termocentrala Mintia s-a vândut prin licitație publică către un investitor major pe plan internațional

by S.O.S. România
282 Vizualizări

In timp ce nemtii au reluat productia de curent pe baza de carbune, Romania scoate termocentralele la vanzare.

Printre conditiile impuse de Ministerul Energiei companiei care va achizitiona termocentrala, se afla si obligativitatea realizarii unei noi capacitati energetice de 800 MW/h in banda pe gaz metan si energie regenerabila pana la sfarsitul anului 2026.

Intr-un comunicat transmis de societatea Expert Insolventa SPRL in calitate de administrator judiciar al Societatii Complexul Energetic hunedoara (CEH) SA, se precizeaza ca pretul total de pornire al licitatiei, care va avea loc in 15 iulie 2022, este de 91.23 milioane de euro, exclusiv TVA.

In cazul in care activul nu va fi valorificat, licitatia va fi reluata in data de 29 iulie 2022, apoi in 12 august si, ulterior, in 26 august 2022, in aceleasi conditii de pret si locatie.

Conditiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor Societatii Complex Energetic Hunedoara, in cadrul sedintei convocata de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022.

De asemmenea, in comunicatul administratorului judiciar se arata ca prin implementarea acestei masuri vor putea fi puse in aplicare demersurile necesare, astfel incat sa se stopeze poluarea.

Discurdsul public este evident axat pe ideea ca Termocentrala Mintia trebuie sa se adapteze noilor standarde europene, prin care se urmareste trecerea de la energie electrica pe baza de carbune la cea din surse regenerabile.

Termocentrala Mintia face parte din Compplexul Energetic hunedoara si este compusa din terenuri in suprafata de 329.8 ha, constructii, bunuri mobile si echipamentele aferente.

Activitatea acesteia a fost oprita in martie 2021 din lipsa carbunelui, iar personalul a fost disponibilizat.

Se vinde deci Termocentrala Mintia pentru suma de 90 de milioane de euro, cu mentiunea ca centrala are o putere instalata de 1285 MW/h, compusa din 5 grupuri a cate 210 MW/h si unul de 235 MW/h.

Ce nu se spune este ca grupul de 235 MW/h este nou, proaspat achizitionat, iar unul dintre grupurile de 210 MW/h este recent modernizat si a costat guvernul Romaniei o gramada de bani.

Asta s-a intamplat pana sa se inchida termocentrala, costurile platite pentru modernizare din bugetul public fiind consistente.

In concluzie, noul proprietar cumpara Termocentrala Mintia cu 90 de milioane, care va fi revanduta, probabil, ulterior, cu o suma de peste 400 de milioane de euro.

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate