joi, aprilie 11, 2024
Sentor Diana Iovanovici Sosoaca
,,Un popor unit nu poate fi învins!"
Senator - Diana Iovanovici Șoșoacă
joi, aprilie 11, 2024
joi, aprilie 11, 2024

Culegerea de date cu caracter personal în învățământul preuniversitar și încălcarea obligației de a informa părinții și de a cere acordul acestora

by S.O.S. România
310 Vizualizări

Testele TIMMS, o evaluare care măsoară nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a la Matematică și Știință, au adus în prim-plan un nou scandal. Un părinte din Constanța reclamă faptul că, pe lângă testul propriu-zis, băiatului său de clasa a VIII-a, dar și colegilor lui de la Școala 38, li s-au dat și un chestionar cu întrebări destul de intruzive, referitoare la viața privată, pentru care părinții nu și-au dat acordul. Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor părintelui, acest chestionar a fost obligatoriu, minorii nefiind lăsați să părăsească sala până nu l-au completat. Printre întrebările deranjante se află: ”Care dintre acești termeni te definesc: Fată, Băiat sau altele; Aveți mașină; Ai smartphone” . Mai mult decât atât, un alt test dat la clasă avea o întrebare unde copiii trebuiau să bifeze dacă ”Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”.

După ce elevii au susținut testarea TIMMS anunțată, au fost opriți în bănci de către administratorul de test, pe motiv că mai au de completat un al doilea chestionar cu 54 de întrebări. Nici unul dintre părinți nu a avut cunoștință de acest al doilea chestionar. Din câte am înțeles, întrebările au fost de genul: Cum te identifici? 1. Băiat; 2. Fată; 3. Altele; Ai camera ta?; Părinții tăi locuiesc în România? Ai mașină de spălat vase, rufe? Ce studii au părinții tăi? Etc.

Copiii au primit un cod unic de acces și parolă ceea ce înseamnă că aceste teste sunt nominale.

La întrebarea anterioară privind datele cu caracter personal, Ministerul Învățământului mi-a răspuns că nu este responsabilă școala pentru aceste teste și ce se întâmplă în clasă. Dar cine este responsabil, stimată doamnă ministru? Ce a ajuns școala? Un loc unde fiecare vine și face ce vrea, trece peste părinți și obligă elevii să răspundă la chestionare cu întrebări cu conotație sexuală, adresate de necunoscuți prin intermediul unor necunoscuți?

Aveți răspundere totală și dvs și școala și cadrele didactice pentru ceea ce se întâmplă în școală. Nimic nu se poate desfășura într-o școală fără aprobarea inspectoratului și a școlii și numai în limitele legale.

De ani de zile, educatorii, învățătorii și diriginții, inspectoratele școlare solicită date cu caracter personal ale preșcolarilor și școlarilor, fie direct, fie prin intermediul unor parteneriate cu ong-uri mai mult sau mai puțin cunoscute.

Se cer date cu privire la copiii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, și nu  în mod oficial, ci pe grupurile de whatsapp, fără o notificare oficială, fără temeiul unei legi, nimic legal, nimic oficial. Și toate de la o oră la alta, fără nici un fel de explicații.

În ce bază legală aceste unități școlare își permit să introducă în clase chestionare de acest gen fără să fie anunțați părinții și să ceară consimțământul informat?

De când se întâmplă aceste activități?

Ce caută aceste fundații și finanțatori în activitatea școlară?

Cine a solicitat implementarea proiectului?

Cum ajung aceste proiecte să fie distribuite în unitățile de învățământ și cine încheie aceste acorduri de colaborare?

Cine cere aceste date și la ce sunt folosite?

           De ce copiii sunt obligați să completeze aceste chestionare și mai ales să își decline identitatea cu atâtea date cu caracter personal?

Care este baza legală pentru obținerea acestor informații?

Cine răspunde pentru insecuritatea acestor date?

Realizați că aceste fapte sunt de natură infracțională?

În ce bază legală obligați copiii să stea în clase pentru a completa teste ale unor terți, fără aprobarea și înștiințarea părinților?

Vă solicit de urgență să efectuați controale la toate unitățile de învățământ preuniversitare, să emiteți un Raport cu privire la problemele semnalate și să dispuneți de urgență încetarea oricăror astfel de demersuri.

Vă solicit să îmi comunicați câte școli și elevi au fost victimele transmiterii datelor cu caracter personal către terțe persoane fizice și/sau juridice și câți au fost obligați să completeze aceste teste?

Câte persoane au fost sancționate pentru aceste acte ilegale?

Care este modalitatea de rezolvare a problemei? Cum veți despăgubi părinții și copiii?

Solicit Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal să îmi comunice răspunsuri cu privire la situația adusă la cunoștință, să dispună corp control pentru verificarea tuturor aspectelor invocate și să dispună întocmirea unui Raport pe care să mi-l remită, inclusiv cu soluțiile găsite și sancțiunile impuse, precum și orice alte date consideră raportat la obiectul de activitate.

.

Întrebare adresată:

Doamnei Ligia Deca

Ministerul Educației

Doamnei Elena Tudor

Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

Doamnei Ancuța Geanina Opre

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal

Senator Av. Diana IOVANOVICI-ŞOŞOACĂ

Președintele Partidului S.O.S. România

9.06.2023

S-ar putea să vă intereseze

Link-uri utile

s.o.s

Partidul așteptat de toți românii pentru a renaște România din propria cenușă!

©2022 – S.O.S România – Toate drepturile rezervate